Suikerbonen

Alleen de allerbeste chocolade, omhuld met een dun suikerlaagje in een waaier van prachtige kleuren... dat zijn de heerlijke suikerbonen van De Bock.

Handige tips en weetjes over suikerbonen

Wat zijn suikerbonen

Een suikerboon of dragee is chocolade omhuld door een suikerlaagje. De oorspronkelijke suikerboon had geen chocoladevulling, maar bestond uit een amandelnoot met een suikerlaagje. Suikerbonen bestaan in verschillende kleuren, al dan niet met een parelmoeren glans. 

Hoeveel suikerbonen zitten er in een kilogram

Een doos van een kilogram bevat ongeveer 240 suikerbonen. Wil je graag wat kleuren combineren? Wij verkopen onze suikerbonen vanaf 250 gram per kleur.

Hoeveel suikerbonen stop je in een doosje

Wij houden altijd rekening met tien suikerbonen per doopsuikerdoosje. Met een kilogram suikerbonen werk je dus 20 tot 25 doopsuikerdoosjes af.

Hoe lang blijven suikerbonen goed

Suikerbonen hebben een lange houdbaarheid van 12 tot 18 maanden. Na die datum mag je ze nog wel eten, maar kan de kwaliteit wat achteruit gegaan zijn. 

Wanneer kan je suikerbonen verpakken

Je kan je suikerbonen gerust twee maanden voor de uitgerekende datum verpakken.

Hoe moet je suikerbonen verpakken

In tegenstelling tot snoepjes is er voor suikerbonen niet altijd een plastic zakje nodig om suikerbonen te verpakken, je kan ze dus los in de doopsuikerdoosjes verpakken als deze doosjes geschikt zijn voor voeding. Is dat niet het geval (denk aan houten doosjes bijvoorbeeld), dan kan je ze vooraf wel nog in een plastic zakje stoppen.

Hoe moet je suikerbonen bewaren

Bewaar je suikerbonen op kamertemperatuur, afgeschermd van licht en altijd op een droge plaats. Zeker niet in de ijskast dus!

Suikerbonen of snoep

Steeds meer mensen kiezen voor snoepjes in plaats van suikerbonen, er zijn dan ook steeds meer snoepjes beschikbaar per kleur. Dat is iets minder traditioneel, maar je kan met snoepjes even mooie creaties tevoorschijn toveren. Kan je niet kiezen? Dan is een combinatie van snoepjes en suikerbonen een goed idee!

Ingrediënten van suikerbonen

Bij ons vind je enkel de suikerbonen van De Bock, deze bevatten geen grenadine. De ingrediënten variëren verder per kleur, we hebben ze hier voor jou opgelijst.

Tot slot: de geschiedenis van de suikerboon

  • De suikerboon is niet nieuw, de Romeinen kenden al een voorloper van deze lekkernij: een in honing gedrenkte amandelnoot  stond symbool voor vruchtbaarheid en leven en werd uitgedeeld bij het vieren van een huwelijk of een geboorte.
  • De eerste suikerboontjes waren amandelnoten met een suikerlaagje er omheen. Pas later werden de noten soms vervangen door chocolade of een krokante suikervulling. Suikerbonen bestonden aanvankelijk in drie kleuren, namelijk wit en roze voor een jongen (jawel) en wit en blauw voor een meisje. Tegenwoordig vind je ze in alle kleuren van de regenboog en zelfs in verschillende vormen. De populairste suikerbonen zijn nog steeds die met echte Belgische chocolade!
  • In de volksmond sprak men vroeger over “kindjeskak” of “kakkeboontjes”. Op de dag van de doop kreeg het kindje een doopkleed aan met een deken er overheen. In dat deken werden stiekem suikerboontjes verstopt. Wanneer de baby dan “uitgepakt” werd, vielen deze boontjes op de grond en leek het alsof ze uit de luier waren gevallen. De kinderen mochten de suikerboontjes oprapen, nadien werden ze eerlijk verdeeld.