Doopsuiker

Doopsuiker uitdelen om de geboorte van een kindje te vieren is een typisch Belgische traditie. Personaliseer je doopsuikerdoosjes eenvoudig online, vul en deel uit!

Doopsuiker bestellen - Enkele praktische tips

Doopsuiker bestellen doe je niet elke dag, vaak gaat er een hele voorbereiding aan vooraf. Wij kunnen rekenen op meer dan dertien jaar ervaring en geven je graag wat praktische tips en advies om een prachtig geheel van doopsuiker en geboortekaartjes samen te stellen.

Wat is doopsuiker

Doopsuiker is een verzamelnaam voor kleine geschenkjes die uitgedeeld worden bij de geboorte of bij het doopsel van een baby. De traditie van het uitdelen van suikerbonen leeft vooral heel erg in België. Per volwassen koppel wordt een geschenkje voorzien en ook de kindjes die op kraambezoek komen krijgen een leuk geschenkje, vaak met wat snoepjes erbij.

Wat geef je als doopsuiker

Vroeger werden de suikerboontjes verpakt in een kartonnen puntzak waar een naamkaartje aan werd vastgemaakt. De gewoonte om naast doosjes met suikerbonen ook kleine geschenkjes uit te delen is pas later gekomen. Porseleinen beeldjes werden afgewerkt met een tulldoekje met suikerboontjes, het beeldje werd vaak bewaard als aandenken. In Frankrijk zijn dergelijke porseleinen beeldjes nog steeds populair als doopsuiker. Bij ons is de trend heel wat ruimer geworden: elk klein geschenkje dat gepersonaliseerd kan worden kan als doopsuiker dienen. Dat kunnen nog steeds doopsuikerdoosjes zijn die gevuld worden met suikerbonen of snoepjes, maar even goed mini zeepflesjes, lippenbalsem, flesjes met jenever, flesopeners, … en ook snoep met naam is populair. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van de iets traditionelere suikerbonen en moderne, nuttige geboortebedankjes.

Wanneer doopsuiker bestellen

Wanneer je bij ons online bestelt, dan wordt de bestelling verzonden na zes werkdagen, maar voor je eigen gemoedsrust kan je beter wat marge incalculeren. Het ideale moment om doopsuiker te bestellen is in de zesde tot zevende zwangerschapsmaand. Op dat ogenblik is er nog tijd genoeg om alles helemaal naar jullie wensen af te werken. 

Hoeveelheid

Hoeveel doopsuiker je bestelt hangt af van hoe groot je familie en vriendenkring is, dus dat varieert. Hou rekening met één geschenkje per koppel en voorzie ook een extra bedankje voor de kinderen. Vergeet eventuele klasgenootjes van grote broer of zus daarbij niet! Voor de collega’s wordt meestal een grote snoeppot voorzien, gevuld met snoepjes of suikerbonen. Meter en peter krijgen vaak ook nog een extra geschenk: een mooie koekjesdoos met een afbeelding van het geboortekaartje erop bijvoorbeeld.

Snoepjes of suikerbonen

Wil je wel een geschenkje uitdelen bij de geboorte, maar houden jullie niet van de traditionele suikerbonen? Snoepjes zijn een populair alternatief, die zijn bovendien beschikbaar in tal van mooie kleuren. Chocoladeparels doen het ook goed als vervanging van suikerbonen. Mag het echt helemaal anders? Denk dan eens aan chocoladerepen met naam, of zelfs kleine potjes Nutella.

Welke doopsuikerdoosjes kies je

Wij raden aan twee varianten van doopsuikerdoosjes te combineren. Op die manier komt er wat variatie in je doopsuiker en dat maakt het geheel wat luchtiger. Een combinatie die dikwijls gekozen wordt: wikkeltasjes met hoes en deze leuke schuifdoosjes. Ook leuk is een combinatie van verschillende materialen: een transparant doopsuikerdoosje met een rond blikje bijvoorbeeld. Laat je creativiteit werken!

Wanneer kan je doopsuiker klaarmaken

Als je ervoor kiest je doopsuiker zelf te maken, dan raden we je aan ervoor te zorgen dat alles een maand voor de uitgerekende datum helemaal klaar is. Op die manier hoef je je in de laatste zwangerschapsmaand nergens nog druk over te maken en kan je rustig aftellen naar de geboorte. Je weet tenslotte nooit: baby zou zomaar kunnen beslissen iets vroeger ter wereld te komen.

Waar bewaar je de klaargemaakte suikerbonen?

Algemeen geldt dat je de klaargemaakte doosjes het beste bewaart op een droge en donkere plek op kamertemperatuur. 

Wanneer deel je doopsuiker uit

In Vlaanderen wordt doopsuiker uitgedeeld op het moment van het babybezoek. Dat kan in het ziekenhuis zijn of thuis, of op het babyborrelfeest. In Wallonië is het eerder de gewoonte suikerbonen uit te delen op het doopfeest.