Suikerbonen... een stukje geschiedenis

Suikerboontjes uitdelen aan het kraambezoek is een jarenoude traditie in België. Door de tijd heen is er wel één en ander veranderd aan de presentatie ervan. Zo spraken onze grootouders over “kindjeskak”. Op de dag van de doop kreeg het kindje een doopkleed aan met een deken er overheen. In dat deken werden stiekem suikerboontjes verstopt. Wanneer de baby dan “uitgepakt” werd, vielen deze boontjes op de grond en leek het alsof ze uit de luier waren gevallen. De kinderen mochten de suikerboontjes oprapen, nadien werden ze eerlijk verdeeld.

Later werden de suikerbonen (toen ook wel “suikererwtjes” genoemd) verpakt in de typische puntzakjes. Deze werden uitgedeeld aan de familie die op bezoek kwam. En nog later kwamen er allerlei soorten doosjes en verpakkingen bij.

Enkele doopsuikerweetjes op een rijtje

  • De Romeinen kenden een voorloper van de suikerboon: een in honing gedrenkte amandelnoot. Deze lekkernij stond symbool voor vruchtbaarheid en leven en werd uitgedeeld bij het vieren van een huwelijk of een geboorte
  • De eerste suikerboontjes waren amandelnoten met een suikerlaagje er omheen. Pas later werden de noten soms vervangen door chocolade of een krokante suikervulling. Suikerbonen bestonden aanvankelijk in drie kleuren, namelijk wit en roze voor een jongen (jawel) en wit en blauw voor een meisje. Tegenwoordig vind je ze in alle kleuren van de regenboog en zelfs in verschillende vormen. De populairste suikerbonen zijn nog steeds die met echte Belgische chocolade!
  • In de volksmond sprak men vroeger over “kindjeskak” of “kakkeboontjes”. Op de dag van de doop kreeg het kindje een doopkleed aan met een deken er overheen. In dat deken werden stiekem suikerboontjes verstopt. Wanneer de baby dan “uitgepakt” werd, vielen deze boontjes op de grond en leek het alsof ze uit de luier waren gevallen. De kinderen mochten de suikerboontjes oprapen, nadien werden ze eerlijk verdeeld.
  • De eerste doopsuikerverpakkingen waren de bekende puntzakken, waar een oneven aantal boontjes werden ingestopt. Pas later werden deze vervangen door allerlei doosjes. Pas rond de jaren '70 begon men bij de suikerboontjes ook allerlei doopsuikergeschenkjes te geven.
  • Mensen die niet van de traditionele suikerbonen houden (ja, die bestaan echt!), hebben vandaag de keuze uit verschillende alternatieven voor doopsuiker. Snoepjes, chocolade, chips, Zwitsers fruit, ... het kan allemaal!

Suikerdraakje

Suikerbonen van De Bock, snoepjes en ander lekkers

Suikerdraakje houdt van alles wat zoet is. Hij heeft gekozen voor de heerlijke suikerbonen van De Bock, met lekkere Belgische chocolade. Wil je liever wat anders? Gepofte rijst is verkrijgbaar in tal van prachtige kleuren en vormt een lekker alternatief voor doopsuiker.

De mooiste doopsuikerverpakkingen

Suikerdraakje heeft zich gespecialiseerd in originele verpakkingen voor doopsuiker. De tipzakken van vroeger mogen dan wel mooi geweest zijn, tegenwoordig is er ruimte voor heel wat meer! Doopsuikerdoosjes vormen nog altijd een basis van veel doopsuikercreaties, je vindt ze bij Suikerdraakje dan ook in allerlei moderne vormen, kleuren en materialen. Al onze doosjes, zakjes en potjes zijn eenvoudig te personaliseren in het thema van je keuze.

Suikerdraakje is tevens trots verdeler van bb-collections: moderne, functionele en kleurrijke doopsuikergeschenkjes.

Lint, tulle en meer

Doopsuiker is maar "af" met een bijhorend lintje! Suikerdraakje zocht de leukste accessoires bij elkaar voor de afwerking: lint, tulle, houten mini wasknijpertjes, ... kleine dingetjes met een groot effect!

Personalisatie

De grootste trend op doopsuikergebied is zonder twijfel het personaliseren. Suikerdraakje personaliseert blikjes, stickers, chocoladerepen en uitdeelgeschenkjes in eigen atelier. Daardoor zijn zelfs gepersonaliseerde bedankjes erg snel leverbaar. We hebben per artikel zorgvuldig uitgetest welk stickertje of naamkaartje er al dan niet past, zodat jij je kan concentreren op het ontwerpen van jouw droomcreatie!

Kortom...

De doopsuikertraditie is stevig verankerd in onze cultuur en het is mooi om te zien hoe ze door de jaren heen is geevolueerd. Wij kijken elk jaar opnieuw uit naar het vervolg en dragen graag ons steentje bij!