Geboortekaartjes: wanneer bestel je ze en hoeveel heb je er nodig?

[14 oktober 2019]

Update: Sinds mei 2020 kan je bij Suikerdraakje enkel nog terecht voor chocolade en cadeautjes, niet meer voor geboortekaartjes of doopsuiker.

Ik vind het altijd een beetje een grappige vraag, maar we krijgen ze best vaak: hoeveel geboortekaartjes moet je nu eigenlijk bestellen? Daar is niet één sluitend antwoord op te geven natuurlijk, hoeveel kaartjes je nodig hebt hangt helemaal af van hoe groot jullie familie- en vriendenkring is. Toch kan ik een paar tips meegeven die kunnen helpen in het bepalen van het aantal geboortekaartjes dat je het beste bestelt.

Geboortekaartje vos

Maak een lijst

Kruip achter je computer en maak een lijst met de namen van iedereen die je een geboortekaartje denkt te sturen. Noteer daar meteen ook de adressen bij en of deze mensen kinderen hebben en hoeveel, het zal je van pas komen bij het plannen van de doopsuikergeschenkjes . Vergeet jullie werk niet (collega's willen ook graag weten wanneer jullie uk geboren is) en denk aan de school of het kinderdagverblijf van eventuele broertjes of zusjes.

Overloop je lijst met jullie ouders

Is jullie lijst klaar, neem hem dan mee naar je ouders en overloop hem samen even. Wedden dat je moeder nog wel ergens een tante kent die ook een kaartje wil, of een buurvrouw waar je zelf niet aan gedacht hebt? Zorg dat je lijst zo volledig mogelijk is.

Voorzie wat reserve

Zorg dat je zeker een extra kaartje voor jezelf hebt, eentje voor in het baby-album en eventueel ook eentje voor het ziekenhuis. Heel wat ziekenhuizen hebben een "wall of fame" op de materniteit, met de kaartjes van de ukjes die die maand geboren zijn. We raden aan een vijftal extra kaartjes te bestellen als reserve, dat is voldoende.

Nu je weet hoeveel kaartjes je nodig hebt, vraag je je misschien af wat het ideale moment is om geboortekaartjes te bestellen. We adviseren om rond de zesde maand langs te komen in de winkel of rond te kijken op de website om een kaartje uit te kiezen. De eigenlijke bestelling plaats je het beste rond de zevende zwangerschapsmaand. Op dat moment is er nog tijd genoeg om de tekstopmaak in orde te brengen. Wil je geboortekaartjes bestellen die volledig op maat gemaakt moeten worden, dan raden we zelfs aan om daarmee te beginnen rond de zesde maand. Wij hebben de proefdruk graag hememaal in orde in week 36, je weet immers nooit of baby zin heeft om wat vroeger geboren te worden.