Suikerbonen of snoepjes als doopsuiker?

[15 oktober 2019]

Update: Sinds mei 2020 kan je bij Suikerdraakje enkel nog terecht voor chocolade en cadeautjes, niet meer voor geboortekaartjes of doopsuiker.

Een van de vragen die we onze klanten stellen bij een eerste bezoekje aan onze winkel is of de voorkeur uitgaat naar suikerbonen, snoepjes, of een combinatie van de twee.

Mensen hebben daar over het algemeen een sterke mening over: ze houden van de traditionele suikerboon of ze willen er net helemaal vanaf. Ik heb mij in een vorig bericht al wel eens hardop afgevraagd of het einde van de suikerboon in zicht is … wij hebben met meer dan honderd soorten snoep en suikerbonen in alle kleuren van de regenboog in ieder geval meer dan mogelijkheden genoeg.

Snoep als doopsuiker

Kleuren en vormen

Suikerbonen zijn er in een waaier van prachtige kleuren. Onze leverancier volgt de trends in doopsuiker en geboortekaartjes op de voet en past de beschikbare kleuren daaraan aan. Dat is handig om geboortekaartjes en doopsuiker mooi te laten matchen.  Snoepjes zijn geëvolueerd naar populaire vervangers voor suikerbonen, dat is onze snoepfabrikanten ook niet ontgaan. Er zijn bijgevolg ook al een aantal snoepjes beschikbaar per kleur. De artisanale snoepjes van Joris staan met stip op één als alternatief voor suikerbonen. Ze hebben een handig formaat en je kan ze perfect door elkaar mengen. De kleurkeuze is wel een heel stuk kleiner dan bij suikerbonen, maar de belangrijkste kleurtjes zijn vertegenwoordigd.

Verpakken

Suikerbonen zijn voorzien van een suikerlaagje dat de chocolade beschermt.  Je kan ze los verpakken in doosjes en zakjes, vooropgesteld dat de verpakking geschikt is voor voeding uiteraard. Ze smelten niet op kamertemperatuur, geven geen kleur af en drogen niet uit. Snoepjes zijn vaak geolied, waardoor ze een vetlaagje kunnen achterlaten op kartonnen verpakkingen. Of ze hebben een suikerlaagje waardoor de verpakking er wat rommelig gaat uitzien. Kartonnen doosjes zijn bovendien niet geschikt om snoep vers te houden, daar heb je een snoepverpakking voor nodig.  Wanneer we dus met snoepjes werken in combinatie met kartonnen verpakkingen, dan wordt het snoep altijd eerst verpakt in een snoepzakje en dan pas in het doosje. Wil je zelf aan de slag met snoepjes, verlies de geschikte verpakking dan zeker niet uit het oog!

Mix & match? 

Suikerbonen met verschillende kleuren kan je perfect door elkaar gebruiken. Bij snoep ligt dat wat moeilijker. Snoepjes met een suikerlaagje laten dat suikerlaagje al snel achter op geolied snoep, waardoor het geheel wat rommelig kan overkomen. En een explosie van verschillende vormen en kleuren kan in een snoepkraam misschien wel leuk zijn, als het niet aansluit bij het gekozen doopsuikerthema wordt het al snel teveel. De verschillende smaken zullen ook door elkaar lopen wanneer je aan het mengen gaat. We adviseren dus om voor één soort snoep te kiezen, en bij voorkeur voor een snoepsoort die mooi aansluit bij de kleuren van de doopsuikerdoosjes of het geboortekaartje. Wil je meerdere soorten snoep combineren, dan kan je varianten van één snoepje overwegen.  Dextrosehartjes in wit en roze bijvoorbeeld, of Meli Melo in bruin en oranje. Suikerbonen en snoepjes kan je in de meeste gevallen niet samen verpakken, de olie van de snoepjes zal het glazuur van de suikerbonen aantasten. Dextrosesnoepjes zijn de uitzondering, die kunnen perfect samen met suikerbonen in een doosje of zakje.

Doopsuikerthema

Suikerbonen kan je laten matchen bij jouw doopsuikerthema op gebied van kleur, maar daar houdt het op. Snoepjes bieden wat dat betreft meer mogelijkheden. Zo kan je gummibeertjes gebruiken wanneer er een beertje op het geboortekaartje staat, maar ook snoepvosjes, flamingo’s of lama’s. Er zijn snoepjes in de vorm van verfborsteltjes die we ooit gebruikten voor het zoontje van een schilder, hartjes, wolkjes, tutjes… 

Kortom: met snoepjes kan je soms creatiever uit de hoek komen!

Hoeveelheid

Voor suikerbonen houden we rekening met tien boontjes per doosje. Werk  je met snoepjes, dan moet je gemiddeld rekening houden met  50 gram per doosje of zakje. Gemiddeld heb je een kilogram snoep of suikerbonen nodig om 20 bedankjes af te werken.

Bewaren

Je bewaart afgewerkte snoepdoosjes op dezelfde manier als suikerbonen: koel, droog en donker. Snoep is enorm lang houdbaar, je kan de bedankjes dus - net zoals bij suikerbonen - gerust een maand van tevoren klaarzetten.

En de traditie?

Niemand kijkt er nog van op snoepjes te krijgen in de plaats van suikerbonen bij een geboorte, en het is al lang niet meer zo dat snoepjes alleen voor kinderen kunnen dienen. Willen jullie enkel met snoepjes werken omdat dat beter bij jullie past, dan moet je je dus zeker niet laten tegenhouden door wat vroeger was. We merken wel dat voor heel wat mensen de echte suikerboon toch nog een stuk samenhangt met een geboorte. Onze (echt Belgische) traditie om suikerboontjes uit te delen mag dan wel veranderen, helemaal verdwijnen doet ze voorlopig nog niet.  Hoewel snoep duidelijk in de lift zit kiezen de meeste  klanten vandaag voor een combinatie van de twee. Wanneer de kleuren mooi aansluiten bij het thema oogt zo’n combinatie erg mooi, en de bezoekers hebben meer keuze.