Tekst op geboortekaartjes

[29 oktober 2019]

Update mei 2020: Dit blogbericht dateert van de periode waarin je nog geboortekaartjes kon bestellen bij Suikerdraakje. Sinds mei 2020 bieden we geen geboortedrukwerk meer aan.

Wanneer je bij ons geboortekaartjes bestelt, dan sturen we jou altijd een overzicht van de gegevens die we zeker nodig hebben. Maar het kan wel handig zijn om vooraf ook al even na te denken over wat je allemaal op dat kaartje wil zetten, dat kan de keuze van het kaartje mee bepalen. Er zijn geboortekaartjes met veel ruimte voor tekst, er zijn er waar dat wat minder het geval is.

Tekst op geboortekaartjes zetten

De basisgegevens

Voornaam

Dat de naam van jullie kindje op het kaartje vermeld wordt mag duidelijk zijn.  De familienaam wordt over het algemeen niet afzonderlijk vermeld, maar het kan wel. Klanten uit Nederland kiezen er vaak voor om de tweede naam ook op het kaartje te zetten, in België is een tweede naam minder gebruikelijk.

 Geboortegegevens

Het geboortekaartje draait helemaal om jullie kleine uk. De geboortegegevens krijgen dus een centrale plaats op het kaartje. De geboortedatum wordt vermeld, meestal komt het uur van de geboorte daar ook bij te staan. De lengte van jullie kindje en het geboortegewicht komen onder de geboortedatum. 

Tip: Je kan de geboortegegevens eventueel ook laten voorzien van icoontjes (lat, weegschaal, klok). We raden dat echter niet aan bij kaartjes waar al veel tekst gebruikt wordt, het kaartje wordt snel te druk op die manier.

Het gezin en belangrijke anderen

Jullie eigen gezin staat centraal: jullie namen, de namen van eventuele broers en/of zusjes staan dus eerst. Daarnaast is er ruimte voor de doopmeter en de dooppeter. Heel soms wordt er gekozen om de grootouders ook te vermelden, maar dat is minder gebruikelijk.

Gegevens voor het bezoek

Het ziekenhuis

Vroeger werd het ziekenhuis en het kamernummer op het kaartje gezet. Tegenwoordig is het verblijf in het ziekenhuis korter en kiezen de meeste mensen ervoor het ziekenhuis niet meer te vermelden. Mensen die je toch een bezoekje willen brengen in het ziekenhuis zijn vaak de dichte familie en zij weten wel waar ze jullie kunnen vinden.

Thuisadres

We krijgen af en toe de vraag om enkel de telefoonnummers te vermelden om onverwacht bezoek te vermijden. Onmiddellijk na de geboorte kan het inderdaad handig zijn als het bezoek wat gespreid wordt, maar bedenk dat er ook mensen zullen zijn die jullie “old school” willen feliciteren met een kaartje per post. Het zou jammer zijn als dat niet zou kunnen toch? We adviseren daarom om jullie adres wel te vermelden, met een vriendelijk verzoek om even te bellen voor een bezoekje. Over het algemeen vallen mensen niet zomaar binnen en komt het vanzelf goed met dat bezoek.

Geven jullie een babyborrel? 

Dan kunnen we die gegevens ook op het kaartje zetten, vooropgesteld dat daar voldoende ruimte voor is. Is dat niet het geval, dan kan je overwegen om afzonderlijke babyborrelkaartjes te laten drukken.

Cadeautip

Dit gedeelte is erg afhankelijk van waar je woont. In Nederland is het helemaal niet de gewoonte een cadeautip op het geboortekaartje te vermelden, in België is het al jaren de normaalste zaak van de wereld. Belgisch - Nederlandse koppels kiezen om die reden soms zelfs voor een tekstwissel, waarbij een aantal kaartjes met cadeautip wordt bedrukt en de overige geboortekaartjes zonder cadeautip. De cadeautip bestaat meestal uit een geboortelijst en/of een pamperrekening. Vind je het kaartje te druk worden met de cadeautip erbij? Vraag dan even na of de winkel van de geboortelijst afzonderlijke kaartjes kan voorzien, meestal kan dat wel. 

Gedichtje of een ander tekstje

Geen must, maar heel vaak komt er toch een kleine persoonlijke tekst of een leuk gedichtje op het kaartje te staan. Tip: een gedichtje op zich is leuk, maar probeer niet elke tekst tot gedicht om te toveren, dat wordt al snel teveel.