Eentje voor de collega's

[4 juli 2020]

Sinds de uitverkoop van start ging krijg ik regelmatig vragen van mensen die graag zelf een doopsuikerwinkel willen starten en van collega's. Over de voorraad, de website, de machines die we verkopen... Om mezelf wat te sparen van -tig keer dezelfde uitleg bundel ik het antwoord op de meest gestelde vragen in een blogbericht. Vooral voor professionelen deze keer dus.

Over de machines

Ik heb voor het personaliseren van verpakkingen en bedankjes zo goed als niks uitbesteed. Er is dus flink geïnvesteerd in machines de afgelopen tien jaar. Laat mij alvast één droombeeld de wereld uit helpen: het "goedkope-wondermachien-dat-alles-kan" bestaat niet. Er is niet een soort printer dat op verzoek stickers uitspuwt en ook nog doosjes bedrukt. Wij hebben/hadden afzonderlijke printers voor wikkels en papieren labels, voorgedrukte geboortekaartjes, geboortekaartjes op maat, vinylstickers, letterstickers en objecten. Daarnaast hadden we machines om te rillen, te boren en te snijden, tot zelfs een vooroorlogse bijna antieke degelpers om te stansen. Er werd gewerkt met grafische programma's om alles van op de computer keurig naar de juiste machines te krijgen (in mijn geval: Illustrator, Indesign en Photoshop). Je kan dat echt allemaal leren, maar vanzelf gaat het niet. Ik vertel dit, omdat ik geregeld de vraag krijg van mensen die willen starten naar "een machine om allerlei stickers mee te maken". Ik maakte stickers op drie manieren, met drie machines en elk een eigen ontwerpproces. Zonder het ingewikkelder te willen voordoen dan het is, een eenvoudig knutselprojectje is het nooit geweest.

Dit gezegd zijnde: we hebben momenteel nog een papierboor, degelpers en twee buttonmakers in de aanbieding. Ben jij toevallig op zoek naar één van deze machines en weet je hoe je daarmee overweg moet? Mail gerust voor een prijslijst! Wil je daarnaast ook graag wat meer uitleg over wat je precies nodig hebt en hoe je met de machines in kwestie aan de slag moet? Dan kan ik daar wat extra tijd voor voorzien bij afhaling. Wat ik niet voorzie bij de verkoop is een volledige grafische opleiding, maar dat mag anno 2020 met de nodige motivatie geen probleem meer zijn. Dus: ik toon je met plezier hoe je een button maakt of een snijmachine bedient, ontwerpen moet je zelf doen ;-)

Stuur mij een mail voor meer informatie

Over de voorraad

Ik heb altijd gezocht naar originele bedankjes en mijn leveranciers zitten overal, maar heel vaak niet op de grote jaarlijkse doopsuikerbeurs. Ik heb mijn voorraad onderverdeeld in categorieën en heb per categorie een totaalprijs vooropgesteld. De categorie "bedankjes" bevat bijvoorbeeld al onze lippenbalsems, maar ook flesopeners, bellenblazers, spiegeltjes, potloodsets... Heb je als doopsuikerwinkel interesse om de voorraad van een bepaalde categorie over te nemen met een flinke korting en wil je ook graag weten waar alles wordt aangekocht? Stuur gerust een bericht voor de totaalprijs. Adressen van leveranciers krijg je er na de aankoop bij, maar enkel bij aankoop van de volledige resterende voorraad in die categorie. Liever enkel lippenbalsems of spiegeltjes kopen? Alles staat op de website aan bodemprijzen en je kan ze daar bestellen in de hoeveelheid die je wenst, met factuur.

Over de website

Ik heb van een aantal mensen de vraag gekregen of we de website, en dan vooral de ontwerptool, ook verkopen. Het antwoord is nee. Suikerdraakje mag dan wel stoppen met doopsuiker en geboortekaartjes, de winkel blijft bestaan. Wij hebben nooit aan softwarepakketjes gedaan, daar zijn we te eigenwijs voor. De website en de ontwerpmodule zijn dus onze eigen creaties, met liefde en trots van nul gebouwd. De ontwerptool zal door ons niet meer gebruikt worden en dat is ergens zonde natuurlijk, maar de hele module verkoopklaar maken voor gebruik op een andere site zou opnieuw nogal wat tijd vergen... en laat het hele idee achter de wijziging van het assortiment nu net meer tijd voor ons gezin zijn. Onze website zal met de tijd een kleine metamorfose ondergaan om aangepast te zijn aan het nieuwe aanbod en komt dus niet te koop.

Tot slot

Onze sector is heel erg veranderd in de laatste jaren, en ook al stap ik er zelf uit, het doet mij plezier te lezen dat de sector zelf ondanks grote verschuivingen er toch nog staat. Dat er nog mensen zijn die willen starten en dat er ook mensen zijn die hun winkel al jaren uitbaten en nog in geen duizend jaar denken aan stoppen vind ik dus fijn. Ik ga het zelf niet meer missen, maar hoop dat de doopsuikertraditie nog lang mag blijven bestaan en wens iedereen die er zijn of haar beroep van wil maken van ganser harte veel succes toe!